Kermit zei het al: It ain’t easy being green.
Iedereen wil tegenwoordig wel groener leven maar weinigen zijn bereid om hun hele levenswijze te veranderen volgens de ideologie van Greta Thunberg.
Logisch toch? We hebben niet eeuwenlang aan onze welvaart gewerkt om nu opeens in een plaggenhut bij kaarslicht te gaan leven.
Dus hoe leef je groener binnen de kaders van je eigen comfort? Beter nog, hoe gebruik je de wil om groener te leven als onderdeel van het nieuwe leven in een dood stadscentrum blazen?

 

Urban farming is simpel gezegd het verbouwen van gewassen (eetbare planten) in stedelijke gebieden. Denk daarbij niet aan de aanleg van velden en boomgaarden in stadsdelen maar meer aan het gebruiken van braakliggende percelen, opritten, tuintjes, balcons, platte daken en ook binnenruimtes. Hele volksstammen hebben potjes met verse kruiden op de vensterbank staan. Het is leuk om zelf iets te groeien en het smaakt ook beter. Daarnaast heeft urban farming ook een heleboel andere voordelen:

  • De lokale productie leidt tot minder CO2 uitstoot
  • Afval hoeft niet te worden afgevoerd maar kan worden hergebruikt als compost
  • Lagere transportkosten (voor voeding)
  • Een stadstuin is een prettige, ontspannen vrijetijdsbesteding waarvoor je niet de auto hoeft te gebruiken

Naast deze praktische voordelen wordt een leeglopende stadscentrum ook veel aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers door het aanleggen van Urban Farming projecten. Bewoners worden op deze manier meer zelfvoorzienend en kunnen samenwerken aan dit soort projecten. Voor bezoekers is het stadscentrum visueel aantrekkelijker en daarnaast is de lucht ook schoner.

Geleen Heeft Het! is op het moment in gesprek met een aantal specialisten op het gebied van Urban Farming en gaat binnenkort een aantal (online) seminars organiseren om mensen kennis te laten maken met alle aspecten van dit project.  Heeft u interesse om op de hoogte gehouden worden stuur ons dan een email.
Volgend op deze seminars gaan in samenwerking met bewoners en pandeigenaren dan de eerste Urban Farms in Geleen realiseren.

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *